Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Like stor lidenskap – snart 40 år etter

Allerede som unggutt søkte Tor Arne Hammer seg mot tomta med anleggsmaskiner. Flere tiår senere er han fortsatt på samme plass – på jakt etter gull der andre ser gråstein.

Sola titter opp over Grinder i Grue kommune der Tor Arne Hammer er i gang med en ny arbeidsdag. 54-åringen er salgssjef for Entracks gjenbruksavdeling – en avdeling som bidrar til å gi fornyet liv til anleggsmaskiner.

– Totalt sett har vi enormt mange bruktdeler til svært mange forskjellige typer anleggsmaskiner. Generelt i dag er det lange leveringstider på mye, og mange deler er ikke engang i produksjon lenger. Da kan vi komme på banen og hjelpe kunden å holde maskinen i drift, sier salgssjefen.

Unngå stillstand

Det er en rutinert fagmann som uttaler seg. Helt siden sommerjobben som 16-åring, har Hammer jobbet hos Entrack.

– Interessen for motor kom tidlig, alt av maskiner var spennende. Ettersom jeg i tillegg vokste opp like i nærheten her, ble jo Entrack veldig interessant. Noe det fortsatt er, smiler han.

Hammer, som i utgangspunktet er anleggsmaskinreparatør, utgjør i dag gjenbruksavdelingen sammen med seks kollegaer. Hvor det er ringreven selv som kjøper inn brukte maskiner som senere forlenger levetiden til andre doninger.

– Hele hensikten er jo å slippe at en maskin bare blir stående i ro. Da ruster den opp og det renner olje. Ingen får hatt nytte av den da, og det er også lite miljøvennlig, starter Hammer, før han legger til:

– Hvis man har en bruktmaskin med noen defekter, kan man heller sjekke med oss. Vi har et voldsomt volum av brukte deler. Og har vi ikke akkurat det som trengs, har vi også en rekke samarbeidspartnere vi kan høre med. I tillegg spesiallager vi diverse utstyr som enkelte vil ha, forteller Hammer.

NcI8ZN1aX
GJENBRUK: Entracks gjenbruksavdeling består av totalt syv personer, deriblant Tormod Sandlie, Tor Arne Hammer og Arne Svensson.
xRhQ5BryFg

Hvis man har en bruktmaskin med noen defekter, kan man heller sjekke med oss.

Enorme mengder

Hvis derimot eieren ikke ser nytten av å sette sin egen doning i stand, melder det seg en annen mulighet.

– Tenker man at maskinen ikke skal brukes mer, kan vi være interessert i å kjøpe den til demontering. Da er det andre som får glede av delene. Alt i alt er det viktigste at man får utnyttet mest mulig av en maskin, mener Hammer.

Opp gjennom årene har Entrack demontert snaue 3 000 anleggsmaskiner, og de har til enhver tid rundt 500 stående som de kan plukke deler av. På den 80 måls store tomta har Hammer og co. rundt 2 800 paller med brukte deler og utstyr i oppvarmet lokale. I tillegg kommer omtrent samme antall paller på kaldtlager.

– Vi kan levere en reservedel til helt andre priser enn hva det koster å kjøpe nytt. Og da må man ta en vurdering. Er det for eksempel for kostbart å holde en maskin i gang fordi en ny del koster 150.000 kroner, kan det kanskje stille seg helt annerledes med en tilsvarende bruktdel til 25.000 hos oss. Dessuten får vi levert raskt, det går som regel på to-tre dager, forteller han.

Kontinuerlig jakt

I dagens bruk og kast-samfunn, syns Hammer det er på sin plass å påpeke en ting. Gjenbruk er viktig – man trenger ikke nødvendigvis å kjøpe nytt selv om anleggsmaskinen har blitt noen år.

– Hvis den fortsatt er nesten like god, hvorfor skal man parkere den? Og skal man først gjøre det, husk at det kan være mange bra deler på en doning som har gått over 10.000 timer og vel så det, sier gjenbrukssjefen.

Hva med Hammer selv, har han noen favoritter hvor han vet det er stor etterspørsel etter delene?

– Ja, det er ganske mange egentlig. For eksempel er Cat, Kobelco, Volvo, Hitachi og Komatsu alltid interessant – for å nevne noen. Jeg jakter egentlig kontinuerlig på 10-15 forskjellige maskiner som til enhver tid er superaktuelle å ha til demontering, røper han.

Blir værende

Hammer retter på capsen og begynner å gå mot kontoret. Det nærmer seg lunsjtid for mannen som snart har tilbragt de siste 40 årene hos Entrack.

– Hvorfor jeg har vært her så lenge? Nei, det er vel lidenskapen for maskiner og teften for handler. Så er det klart at jeg trives veldig godt, både med arbeidsoppgaver og kollegaer. Planen er å jobbe hos Entrack til jeg går av med pensjon, sier Hammer, før han smilende legger til:

– Når vinteren kommer, og det er 25 minusgrader eller 30 cm nysnø på morgenen, er det heller ikke så dumt å ha kort vei til jobb. Det har jeg nå, og det er veldig behagelig!

Denne saken er hentet fra AT.no

Finn maskinselger

Maskinselgere
Velg område
Christian Salomon Olsen
48 27 15 75
christian.olsen@entrack.no

Alexander Apeland
90 84 33 90
alexander.apeland@entrack.no

Torstein Børve
48 01 47 34
torstein@entrack.no

Torstein Børve
48 01 47 34
torstein@entrack.no

Tor Isdahl (Yanmar/Kramer)
930 36 814
tor.isdahl@entrack.no

Thomas Bakervik
46 19 06 53
thomas@entrack.no

Tor Isdahl (Yanmar/Kramer)
930 36 814
tor.isdahl@entrack.no

Harald Holte
95 19 55 70
harald@entrack.no

Hedmark/Oppland
Anders Roterud

97 69 64 26
anders.roterud@entrack.no

Hedmark
Tor Hammer
99 10 36 46
tor@entrack.no

Alf Magne Gausen
90 61 83 93
alf.gausen@entrack.no

Rolf-Eirik Ivarsson
91 10 22 51
rolf-eirik.ivarsson@entrack.no

Yanmar
Hans Christian Hagen
91 51 02 42
hchagen@entrack.no

Kramer
Tom Erik Huuse
90 06 29 84
tehuuse@entrack.no

Du kan også selvfølgelig kontakte oss på firmapost@entrack.no eller telefon 62 94 54 40 – eller du kan legge igjen informasjonen din under her så tar vi kontakt med deg så snart som mulig!

Kontakt oss